MUTFAK SAĞLIK

Balık Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır ?

Balık Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır ?
Balık Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır ?

Balık Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır?

Balık zehirlenmesinin anlaşılması kısa sürede gerçekleşir. Balığın tüketilmesine takiben ortalama 2 ile 4 saat arasında etkileri görünmeye başlar. Bazı bünyelere göre bu süre 1 saate kadar inmektedir. Balık zehirlenmesi nasıl anlaşılır sorusunu aklınıza getirdiğiniz anda muhtemelen belirtileri de yaşamaya başlamış olursunuz.

Balık Zehirlenmesi Nasıl Meydana Gelir?

Çupra, uskumru, palamut ve diğer balıklarda bir takım bakteri oluşumlar meydana gelir. Bu bakteriler uzun süre beklemesi durumunda zararlı toksinler oluşturmaya başlarlar. Zararlı toksinleri tüketen canlı da zehirlenme meydana gelir. Bazı durumlarda deniz kamçılılarını tüketen balıkların tüketilmesi ile birlikte zehirlenme vakaları ile karşılaşılabilmektedir. Çünkü bazı deniz kamçılıları, zararlı toksinleri tüketerek yaşarlar. Bu deniz kamçılıları tüketen balığı tüketen canlı da zehirlenme vakası ile karşı kaşıya kalır. Böyle bir durumla karşılaşmamak için satın alınan balığın kirli sulardan avlanılmadığına emin olunmalıdır.

Balık Zehirlenmesi Belirtileri

Balık Zehirlenmesi Belirtileri

Balık Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir?

Balık zehirlenmesinin belirtileri kısa sürede ortaya çıkmakta olup aşağıdaki listedeki durumlar görülür.

  • Karın Ağrısı,
  • Mide Krampı,
  • Kusma,
  • Şiddetli mide bulantısı,
  • Titreme,
  • Ateşin yükselmesi,
  • Baş dönmesi ve
  • Bitkinlik halidir.

Bünyesi daha zayıf olanlarda veya ağırlaşmış zehirlenme vakalarında kas krampları, dışkıda kan ile birlikte şok hali de görülebilmektedir.

Balık Zehirlenmesinde İlk Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Bahsedilen belirtiler her bünyeye göre değişim gösterebilmektedir. Zehirlenen bir insanda birçoğu görülebilirken, kiminde sadece bir tanesi gözlemlenebilir. Çoğu balık zehirlenmesi vakalarında doktora gidilmeden birkaç günde kendiliğinden bertaraf edilebilmektedir.

Balık zehirlenmesi durumu ile karşı karşıya olunma ihtimali varsa ve yukarıdaki belirtilerden en az biri görülüyorsa, hasta öncelikle kusturulmadır. Hastada bilinç kaybı, yüksek ateş, dışkıda kan ve bayılacak derecede bitkinlik hali var ise en yakın sağlık kurumundan yardım alınmalıdır. Eğer hastanın bilinci açık, ateşi normal değerde ve aşırı bitkin değilse, içerisinde olan zehirlerin bir an önce dışarıya atılabilmesi için hastaya müshil verilmelidir. Müshilin etkisin göstermesi beklenmeli ve bağırsaklarının tamamen boşaltıldığından emin olunmalıdır. Hastanın 24 saat boyunca bol su içmesi ve mümkün olduğunca sıvı gıdalar tüketmesi sağlanır. 24 saatten sonra mideyi yormadan, sindirimi kolay yiyecekler tüketmesi uygun olur.

Bilinç kaybı, dışkıda kan gözlemlenmesi, yüksek ateş seyri ve bayılacak düzeyde bir bitkinlik halinde hasta, bir doktor tarafından muayene ettirilmelidir. Antibiyotik desteği ve serum takviyesi ile iyileşme süreci hızlandırılabilir ve olası en kötü durumdan korunmuş olunur.

 

8 Yorum Var

  • Geçen hafta palamut yedim, gece sabaha kadar midem yandı ağzıma geldi nerdeyse midem, ama sanırım zehirlenme yaşamadım, midemi üşütmüş olabilirim diye düşündüm.

  • Tam da balık sezonundayken işe yarar bir bilgi paylaşmışsınız. Balık zehirlenmesi nasıl anlaşılır öğrenmiş oldum, teşekkürler.

  • Benim görüşüm En güvenlisi hep aynı güvendiğiniz yerden taze balığınızı almak ve balık yerken süt ürünleri kullanmamak

  • Balığı çok severim sezon açılsın sabahı gidip aldığımı bilirim ne kadar pahalı olursa olsun ancak bazı balık yakalayan kişiler ne yazıkki kirli sulardan yakalıyorlar balıklar atıkların olduğu yere gelirler yiyecek için bunufırsat bilip oradaki balıkları tutan insanlar var daha sonra satmaya giderler bizde alırız dikkat etmek gerekir aldığımız balıklara…

Yorum Yaz