Bir İnsan Kendini Nasıl İyi Hisseder?
İnsanoğlunun kendini iyi hissedebilmesi için vicdanın rahat olması, aklında oluşan sorulara cevap bulabilmiş olması, huzuru yaşamına katabilmiş olması, sağlık durumunun iyi olması ve psikolojik sorunlar yaşamıyor olması gerekir. Yani özetle; psikolojik, biyolojik, akılsal ve ruhsal olarak iyi olmanın sonucunda bir insan kendini iyi hisseder. Tüm bu etkenlerden en az birinin eksik olması demek, o insanın kendini tam anlamıyla iyi hissedemediği anlamına gelir. Böyle durumda da hani genel olarak birbirimize sorduğumuz ’Nasılsın?’ sorusuna verdiğimiz ‘İyiyim’ cevabı gibi yavan bir iyilik hali gelişir. Daima iyi olabilmek adına eksik bir şeylerin olduğu hissedilir.
Belirtilen kriterlerden yola çıkarak bir insan kendini nasıl iyi hisseder Sorusunu ele alalım. Tek tek ve aşama aşama bizi iyi hissettirecek noktalara bakalım. En önemli unsur sağlıktır. Hayatımızda her şey dört dörtlük bile olsa küçücük bir sağlık sorunu bizim iyiliğimize engel olabilir. Örneğin hayatımızdaki her şey yolunda ama bir dişimizde ağrı var ve bu ağrı sayesinde yerimizde duramıyoruz. Böyle bir durumda sağlık sorunumuzu çözmek bizi iyi edecek en önemli kriterdir. Sağlık sorunu ile ilgili eksiklikler tamamlandıktan sonra çevremize olan davranışlarımız ve iç huzurumuz masaya yatırılmalıdır. Çevremizde kalbini kırdığımız, kendimizi suçlu hissettiğimiz bir durumun olup olmaması düşünülmelidir. Eğer böyle bir durum var ise, her ne kadar bizler onu bir kenara attığımızı düşünsek de bilinç altımız bizim iyi olmamamızı engeller. Bilinç altımızda iyi olmamıza engel teşkil eden bu sorun ortadan kaldırılmalıdır. Böylece vicdanımızın rahat olduğundan emin olabiliriz.
Sağlık sorunumuz yok, vicdanımız rahat ise kendimizi iyi hissetmek için psikolojik durumumuzu ele almalıyız. Ortada hiçbir neden yok iken kimse huzursuz ve mutsuz olmaz. Kendimizi iyi hissetmiyorsak belki de psikolojik olarak bizi rahatsız eden bir durum vardır ve içimizden bir ses ‘sen iyi olmayı hak etmiyorsun’ diyordur. Psikolojik olarak yaşanan sorunların çoğu insanların kendisinin çözebileceği sorunlar değildir. Böyle durumlarda psikolog desteği ile sorun ortadan kaldırılarak kendimizi iyi hissedebilmemiz mümkündür.
Özetle; aklını bir şey kurcalamayan, vicdanı rahat, psikolojisi ve sağlık durumu sağlam olan bir insan kendini iyi hisseder.
Hocam kendimizi iyi hissetmek adına güzel bir makale olmuş. Bu kadar dert sıkıntıyı bir köşeye bırakmak da her babayiğidin harcı değil.
Çok güzel bir yazı olmuş.İnsana yararlı olan bir makale yazmışsınız gerçekten.Sitenizde diğer makaleleri de okumaya başladım.
İnsan sevdiği şeyleri yapmalı iyi hissetmek için, en başında da özgür hissetmeli ama.
Yazıyı okuduktan sonra daha iyi hissetmeye başladım teşekkürler
tebrikler güzel site ve insanın kendisini iyi hisstmesi için yazılmış iyi bir makale
Masa başı iş güzel hoş ama insan bunalıyor bir yerden sonra. Kendinizi hiç mi hiç iyi hissetmiyorsunuz. Mutlu olmak lazım mutluu 🙂
Üniversite mezunu işsiz olarak kendimi iyi hissetmeye şu sıra çok ihtiyacım var ama bu o kadar da kolay olmuyor. Makale için teşekkürler işime yarayacak.
umudunu kaybetmeyen her insan kendisini iyi hissettirecek şeyleri bilir ve uygular diye düşünüyorum.