BECERİ BİLGİSAYAR TEKNOLOJİ

Hackintosh Mac Nasıl Kurulur ?

Hackintosh Mac Nasıl Kurulur
Hackintosh Mac Nasıl Kurulur

Hackintosh mac kurulumu diğer işletim sistemlerinin kurulumlarına göre oldukça zor ve sabır gerektiren bir aşamadan oluşmaktadır. Kurulum aşamasından önce kısaca hackintosh mac os x nedir ve ne işe yarar ondan bahsetmek istiyorum. 

Hackintosh Mac Nedir ?

Hackintosh mac, normal mac işletim sisteminin intel makinelere kurulmasını sağlayan bir modifikasyon yapılmış Mac dir. Hackintosh yükleyince normal mac işletim sistemlerinden farklı mı olacak soruları genel de akıllara takılan bir başka soru oluyor. Hackintosh mac os x kurduğunuz zaman bu işletim sisteminin normal mac işletim sisteminden bir farkı olmuyor. Hackintosh sadece intel bilgisayarınızı bir mac bilgisayara benzetiyor. Kısacası hackintosh mac kurmayı başaranlar normal mac os x kullanmış olacaklar. Mac deneyimi yaşamak isteyenler normal bilgisayarlarında ilk önce hackintosh kurarak bunu rahatlıkla deneyebilirler. Tabi ki sonradan orjinal bir mac alabilirsiniz en güzeli 🙂

Hackintosh Mac Kurulumu Nasıl Yapılır

Hackintosh Mac Kurulumu Nasıl Yapılır

Hackintosh Mac Kurulumu Nasıl Yapılır ?

  • Mac işletim sisteminin en güncel sürümünü yüklemenizi tavsiye ederim. Yani El Capitan kurabilirsiniz. Şuanda benim bulduğum 10.11.2 el capitan usb raw dosyası var. Verdiğim linkten araştırma yapabilirsinz raw dosyasını bulabilmek için -> https://www.technopat.net/sosyal/konu/os-x-el-capitan-raw-10-11-2-guencel-kurulum-imaji.255878/
  • USB raw dosyasını indirdikten sonra Win32 programını da indirmeniz gerekiyor. İndirdiğiniz RAW dosyasını USB ye yazmak için gerekli olan programdır ve Windows işletim sistemi ile uyumludur.
  • Daha sonra bilgisayarınızı kapatıp, gerekli bios ayarları yapmanız gerekmektedir. SATA modu AHCI olmalıdır. Aksi taktirde MAC işletim sistemini kuramazsınız. Bu önemli ayar haricinde diğer bios ayarları için, mac bios ayarları yazıp arama yapabilirsiniz. Bazı bioslar da sadece AHCI mod yeterli olmaktadır.
  • Bilgisayarınızı USB ile başlatıyorsunuz daha sonradan USB’den kurulumu seçip kuruluma başlıyorsunuz.

Hackintosh mac kurulumunu bu kadar kolay anlatıyor gibi gözüküyorum fakat bir çok hata ile karşılaşabilirsiniz. Bu hataların çözümünü farklı kombinasyonlar deneyerek çözmeye çalışıyorsunuz.

Hackintosh Mac Kurulumu Yaptıktan Sonra Yapılması Gerekenler 

  • Clover EFI v2 indirip mac işletim sistemine kurmalısınız ve bilgisayarınızın USB yardımı olmadan direkt mac işletim sistemini açmasını sağlamalısınız.
  • Mac işletim sistemi ve Windows işletim sistemini bir arada kullanmak istiyorsanız sorun yaşayabilirsiniz fakat bunun da farklı çözümleri mevcut. Detaylara inmiyorum, sorun yaşayanlar olursa yorum alanından ulaşabilirler.

Hackintosh Kurulumu Esnasında Yaşanan Sorunlar Ve Çözümleri 

Hackintosh kurulumu yaparken karşılacağınız yığınla sorun olabilir. Burada hepsini ele alabilmek mümkün değil fakat yorum alanına yazarak yardım isteyebilirsiniz. Adından da anlaşılacağı gibi HACKintosh. Bir işletim sistemini hackleyerek sisteminizi uyumlu hale getiriyorsunuz o kadar kolay bir işlem değil.

  • Kurulum esnasında siyah ekran da kaldım ve kurulumu başlatamadım. ÇÖZÜM: bu hatanın bir çok nedeni olabilir, siyah ekranda kaldığı hata da ne yazdığı önemli. Kernel panic hatası alıyor olabilirsiniz veya bluetooth driver gibi bir hata alabilirsiniz. Bu hatalar için genellikle USB yükleme alanında ki komut satırına bir takım kodlar yazmanız gerek olacaktır. –x –f GraphicsEnabler = Yes gibi. Bu tür kodların tümüne ulaşabilmek için hackintosh boot komutları diye aratabilirsiniz.

 

  • Kurulum yaptım ancak sistem açıldığında siyah ekran da kalıyor. ÇÖZÜM: Bunun için gereksiz ekran kartı driverlarını silmeniz gerekmektedir. INTELHDGRAPHICS 4000 vb gibi. Hangi driver’ı kullanıyorsunuz ilk öncelikle onu bilmeli ve gerek olmayanları silmelisiniz. Bunun için sistemi –x komutu ile güvenli modda başlatıp ilgili driverları silebilirsiniz.

 

Dediğim gibi daha yığınla hata var, benim de karşılaştığım çok hata oldu ama hepsini burada yazabilmek çok zor, merakınız varsa iletişim kurabilirsiniz.

Hackintosh mac işletim sistemi kurabilmek için donanımınızın da uyumlu olması gerekmektedir. Hackintosh mac ile uyumlu donanımlar diye arattırıp sisteminizin mac kurmaya uyumlu değil mi onu öğrenebilirsiniz. Ben bu işletim sistemini kurabilmek için yeni ekran kartı ve hard disk aldım. Verdiğim emekte cabası J Herşeye rağmen şuan da bilgisayarım da Windows ve Mac işletim sistemini birlikte kullanıyorum ve Mac işletim sisteminden de baya memnun oldum gerçekten diğer işletim sistemlerine göre beni daha çok tatmin etti.

Mac işletim sistemimden çektiğim ekran fotoğraflarını ve videolarını bu sayfada incleyebilirsiniz. Her türlü soru görüş ve önerileriniz için yorum alanını kullanabilirsiniz. Çok detaylı bir konu ancak genel kullanıcıları düşündüğüm için biraz yüzeysel aldım.

 

 

 

 

5 Yorum Var

  • Merhaba.

    OS X deneyimini ben de yaşamak istiyorum. Fakat yarı yolda kalmaktan çekindiğim için bir türlü cesaret edemiyorum. MSI GS60 2QE cihazım var. İnternette GS60 2PE (bir alt) modeline kurulum yapıldığını söyleyen yazılara rastladım. Yine de nereden başlayacağımı bilmiyorum. Ayrıca mevcut Windows sistemime de zarar vermek istemiyorum. Dual boot bir çözüme ihtiyacım var. Ne yapmalıyım? Nereden başlamalıyım? Normalde armut piş ağzıma düş kafasında değilimdir. Yani araştırıp kendim deneme yanılma yoluyla çözerim. Ama bu konuda mevcut işletim sistemime dokunmadan bu işi nasıl kotaracağımı bilmediğim için tek başıma hareket edemiyorum. Yardım ederseniz memnun olurum.

    Teşekkürler.

    • Merhaba, normal windows verilerini kaybetmemek için detaylı bir yedekleme almanızı öneririm. Hatta imkanınız varsa harici bir hard disk alarak mac kurulumu bu disk üzerine yapmanız en garanti çözüm olacaktır. MAC OS X kurulumu yapabilmek için 750 GB hard diskim ve kaç senelik datalarım uçtu gitti. O yüzden mac os x kurulumu yaparken çok dikkatli ilerlemenizi tavsiye ederim. Söylediğiniz cihazın tam olarak özelliklerini bilmiyorum. Tek tek parça olarak sistem ile uyumlu mu diye kontrol ettirmek en garanti çözüm olacaktır.

  • Sierra’yı kurdum. Fakat ekran kartını bir türlü ayarlayamadım. Hakkında kısmında ekran kartı marka modeli doğru nvidia kurulu. Ama hala çözünürlüğü 1280px üstüne çıkartamıyorum ve makine ekran kartını görmediği için çok kasıyor.

    Yardımcı olur musunuz ?

Yorum Yaz