Hayvanlar Kışın Nasıl Yaşar?
Kış aylarında soğuyan hava, sadece insanlara değil tüm canlılara birtakım zorluklar yaşatmaktadır. Aslında bu zorluktan en az etkilenenler insanlardır. Çünkü üzerine kalın kazaklar, kabanlar giyerek, mekanlarını sıcaklığını ayarlayabilen cihazları kullanarak ısınabilmektedir. Ancak doğaya bakıldığında hayvanların kış ile mücadelesinin çok daha zor olduğu görülür. Yaratılış gereği insanların beyin yapısına sahip olamayan hayvanlara da farklı özellikler eklenmiştir ki kendilerini bu zor hava şartlarından koruyabilsinler. Bu sebeple hayvanlar kışın nasıl yaşar sorusunu ele alırken yaratılış özelliklerini de ele almak gerekir.
Doğal ortamda yaşayan hayvanların bazıların, kış öncesi daha ılıman bölgelere göç ederek soğukların olumsuz etkilerini hafifletmiş olurlar. Soğuktan, daha sıcak yerlere göç ederek korunan hayvanlar genellikle balıklar ve kuşlardır. Yaratılışları gereği doğal ortamın soğumasına karşı adaptasyon süreci yaşayan hayvanlar da vardır. Örneğin tavşan tüylerinde kışın beyazlaşma görülmesi onların karda saklanmalarını kolaylaştırmaktadır. Tüylü hayvanların çoğunda, kış aylarına girmeden önce tüylerinde değişiklikler gözlemlenir. Yaz sonunda görülmekte olan tüy değişimi, yeni gürleşen yün oluşumu aslında yaratanın bahşetmiş olduğu hayvanların soğuktan korunma yöntemleri arasındadır.
Kış aylarının soğuklarından korunmak için uyuyan hayvanlar da vardır. Genellikle kış uykuları ile bilinen ayılardır. Su kaplumbağalar da kışın uyuyarak kendini koruma altına alan hayvanlar arasındadır. Su kaplumbağasının kış uykusuna yatması da ayıların ki ile aynı sebeptendir. Her ne kadar bizlerdeki uyku ile özdeştirilmiş olsa da bunun tam anlamıyla bir uyku olmadığı bilinmektedir. Çünkü hayvanların normal uyku sırasında vücut ısılarında büyük farklılıklar görülmezken kış uykusunda olan bir hayvanın vücut ısısında ciddi farklılıklar gözlemlenir. Kış uykusuna yatan bir hayvan ölüme çok yakın bir noktadır. Soğuk hava ve aynı zamanda da açlık ile hayatta kalma savaşı sürdüren bir ayı veya kaplumbağanın hayatta kalabilmesinin tek bir yolu vardır. Hareket etmeden sabit kalarak enerji tüketmemesi… Aksi halde açlık ve soğuk hava onu öldürecektir. Sonuçta bir ayının veya kaplumbağanın kış uykusuna yatması konusunda pek de hevesli olmadıkları ancak mecburiyetten bunu yapmak zorunda oldukları anlaşılır. Kısaca enerji tasarrufuna ihtiyaç duymayan hiçbir hayvan kış uykusuna yatmaz.
‘Hibernasyon’ ismi verilen, vücut ısısının ortam sıcaklığına düşmesi olan bu kış uykusuna ihtiyaç duyan başlıca hayvanlar; sürüngenler, kurbağalar, bazı balık türleri, kuşlar ve memelilerdir. Kış soğuklarından korunmak için kış uykusuna yatmış olan bir hayvanın ölü mü yoksa yaşıyor mu olduğunun anlaşılması zordur. Çünkü enerji tasarrufunu hedefleyen biyolojik yapısı neredeyse durma noktasındadır. Kalp atışlarının neredeyse dakikada bire düşmesi ve vücut ısı oluşturmak ile enerji sarf etmemesi sebebiyle sıfır dereceye kadar düşen vücut ısısı adeta ölmüş bir canlıyı andırmaktadır.
kış uykusu gerçekten ilginç birşey. allah her varlığına çok güzel yetenekler vermiş. bu arada makale çok bilgilendirici olmuş teşekkürler 🙂
gerçekten kışın bırak bizi hayvanlar için bile yaşamak çok zor umarım daha iyi şartlar olur onlar için
Ohaa, kaplumbağlar kış uykusuna mı yatıyormuş :O :O
Hayvanların yağları sayesinde soğuktan fazla etkilenmez ama iş yemek faslına gelince malum kış olunca biz bile zor buluyoruz 🙂
Hayvanlar kendileri için oluşan tehlikeler dışında birde tabiatla mücadele ediyorlar. Yaşamak onlar içinde kolay değil.
valla bu bilgi çok iyi geldi
Rabbim öyle bir yaratıcıdır ki, her canlının muhteşem bir özelliği ve yaradılış şartlarına uygun bir beden vermiştir.
kış aylarında sokak hayvanları için bir kap yemek bir kap su koyalım. Onları unutmayalım
kışın sokakta yaşan hayvanların işi zor elimizden geldiğince onlara yardım edelim 🙂
Çoğu hayvana gerçekten acırım kendimiz gibi zayıf zannederiz onları güzel bir yazı olmuş teşekkürler
Her hayvanın yapısı yaşadığı ortama göre yaratılmıştır fakat normalin üzerinde soğukların olması ve yiyecek birşey bulamamak hayvanların ölümüne sebep olabiliyor.
kaplumbağaların kış uykusuna yattığını ilk defa duyuyorum valla 😀
Yanlış bilmiyorsam kediler soğukta 6 saat köpekler ise 12 saat aç kalırlarsa ölüyorlarmış. O yüzden minik dostlarımız için 1 kap su 1 kap yemek kapının önüne bırakmamız lazım.
Bu kadar güzel bilgilendirici bir makale hazırladıgınız için ve hayvanlara karşı duyarlı olduğunuz için teşekkürler.
Hep merak etmişimdir kürkleri olmasına rağmen ben üşüdüklerine inanıyorum. Allah bizlere yardım ettiği kadar onlarada yardım etsin
ilginç bilgiler var. kaplumbağaların kış uykusuna yattığını bilmiyordum. bilgilendirici makale olmuş.
merak ettiğim bir konuydu. kaplumbağaların kış uykusuna yattığını bilmiyordum örneğin.
kış bitti biticek ama havalar hala çok soğuk sokak hayvanları için bir kap su ve bir kap yemek koymayı unutmayalım lğtfen
Allah onlara öyle bir kapasite vermiş ki insanoğlu asla dayanamaz mükemmel bir denge ve yaradılış mucizesi.
Hayvanlara yardım amaçlı yemeklerinizi sularınızı 1 kap eksik etmeyin
Kişin hayvanlara mutlaka yardım edilmeli ne kadar dayannıklı olsalarda
Her ne kadar kış aylarında tüyleri kalınlaşsa da bu yeterli değil ne yazık ki soğuk ve kar nedeni ile yiyecek bulamadıkları için ölüyorlar. Aç olan havyan daha çok üşür ve donar. Kar olduğu zaman sokak hayvanlarını unutmayın.