Kansızlık Nedir?
Kansızlık, vücutta organ ve dokulara yeterli düzeyde oksijen taşımak için gerekli miktarda sağlıklı kırmızı kan hücresi bulunmadığı zaman ortaya çıkan bir durumdur. Kırmızı kan hücrelerinin sayısında azalma olduğu zaman kansızlık meydana gelir.
Kansızlık neden olur?
Vücudun hayatta kalabilmesi için kırmızı kan hücrelerine ihtiyacı vardır. Kırmızı kan hücrelerinin yapısında demir molekülleri içeren ve kompleks bir protein olan hemoglobin bulunur. Hemoglobin molekülleri, akciğerlerden vücudun geri kalan organ ve dokularına oksijen taşır. Anemi, kanda yeterince kırmızı kan hücresi bulunmadığında ortaya çıkar. Bazı hastalıklar, kanamalar da kırmızı kan hücrelerinin sayısında azalmaya neden olabilir.
KANSIZLIĞA İYİ GELEN BESİNLER
Tam Tahıllar
Sebze veya meyvelerin dışında pirinç, yulaf, mısır, buğday ve çavdar gibi tam tahıllı besinler kansızlığa iyi gelir. En etkili diğer besinler ise kuru yemişler, baklagiller barbunya ceviz ve bezelyedir.
Demir Açısından Zengin Besinler
Kırmızı et, karaciğer, tahin, pazı, ıspanak, dalak gibi yaşil yapraklı sebzeler, kuru üzüm, kuru kayısı, portakal, yumurta, balık, tavuk, elma, kuru baklagillerde kansızlığa iyi gelen besinler arasındadır.
B9 (Folik Asit) İçeren Besinler
İçerisinde büyük ölçüde Folik Asit içeren gıdalar; koyu yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller, karaciğer, ceviz, fındık ve kuru baklagiller, yumurta sarısı gibi baklagiller kansızlığa iyi gelen besinler arasındadır.
B12 İçeren Besinler
Et, ton balığı, karaciğer, kabuklu deniz ürünleri, süt, somon, peynir gibi B12 vitaminleri açısından zengin gıdalar da tüketilmelidir.
Deniz Ürünleri
Demir açısından zengin besin değerleri olan; Sardalye, istiridye hamsi, midye, gibi deniz ürünleri tüketilmelidir.
Sebzeler
yüksek miktarda demir ve folik asit içeren koyu yeşil yapraklı sebzeler; brokoli, ıspanak, kuşkonmazda kansızlığa iyi gelen besinler arasındadır.
KANSIZLIK İÇİN EN ETKİLİ GIDALAR
Kuru baklagiller; Kuru fasülye, barbunya, iç bakla, nohut, mercimek.
Yeşel yapraklı sebzeler; Maydanoz, brokoli ,nane, roka, dereotu, ıspanak, pazı.
Pekmez, tahin, kuru meyveler; Kuru üzüm, kuru erik, hurma, kuru kayısı, kuru incir.
Yağlı tohumlar; Fındık, badem, ceviz.
Taze meyveler; Portakal, çilek, dut, kavun, muz.