VİTRAY NASIL YAPILIR ?
Vitray günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunun örneklerini camilerde, evlerde, fabrika veya bir yemek yeme yerinde görebiliyoruz. Yapılan çalışmalar cam odaklıdır. Bu yazımızda Vitray nasıl yapılır Vitray yaparken nelere dikkat etmemiz gerekiyor bunları aktaracağız.
Vitraya başlamadan önce eskiz aşaması çok önemli, eskizinizi ton ton bölmelisiniz.
Örneğin yüz yaparken aydınlık olan kısmı bir ton, koyu olan kısmı ikinci ton gibi. Çok fazla ayrıntıya inerseniz lehim çizgileri sıklaşacağı için çok hoş görünmeyebilir.
Eskizimizde daha çok dairesel formlardan uzaklaşıp köşeli forları ağırlıklı kullanmaya özen gösterin çünkü rodaj makinesi törpü yaparken sizi biraz zorlayabilir ve camda kırılmalar meydana getirebilir.
Eskizimizi hazırladıktan sonra sıra geldi her tona göre cam bulmaya camlarımız ışığı geçirme derecesi olarak şeffaf, yarı mat ve mat olarak üç ayrı gruptadır. Sonrasında eskizinizi hangi boyutta yapmak istiyorsanız o boyutta çok esnek olmayan sunta, ince mdf gibi bir taban kestirebilirsiniz ve L olacak bicimde iki kenarına çıta çaktırın. Bu camları köşeye dayayıp aynı düzlemde devam etmenize ve camların hareketinin azalmasına yarayacaktır.
Başlangıç Aşaması
Tabanın üstüne eskizinizi yapıştırın ve L tabanın köşesinden başlamaya özen gösterin. Elmas uçlu cam kesme makasına gaz yağı koyun ve her tonunuzu kesip tabana yerleştirin.
7 mmlik bakır bant kullanın. Camların ön ve arka yönleri eşit olacak şekilde bantları yapıştırın. Camların aralarında boşluk kalmamasına dikkat edin törpülenmesi gereken yerleri rodaj makinesi ile törpüleyin. Kesinlikle eldiven gözlük ve maske kullanın! kağıt bantlarla camları birbirlerine geçiçi olarak yapıştırabilirsiniz.
Dizilim işlemi bittikten sonra bantları sökün ve bakırların üzerine lehim suyu sürerek lehimlemeye başlayın.Yatsı uçlu hava ve Lehim teli için de kalın ve sarı su vermeyen tellerden olursa daha iyi olur.
Ardından çalışmayı iyice temizleyin ve lehim tellerinin üzerine bir fırça yardımı ile lehim karartma suyu sürün bu sayede lehimin gümüş rengi siyaha dönüşecektir. Arkasını çevirin ve lehim işlemini arkasına da uygulayın bu sayede daha sağlam olacaktır. Arka yüzeyine karartma yapmanıza gerek yoktur. Tekrar temizledikten sonra çerçevesine yerleştirebilirsiniz.
Bunlar tamda aradığım bilgiler harika çok teşekkür ediyorum