Soba yakması keyifli ve bir o kadar da dikkat edilmesi gereken püf noktaları ile doludur. Sobanız tütüyor ve soba tütmesini sonlandırmak istiyorsanız makalede ki maddeleri dikkatlice okuyabilirsiniz.
1. Soba boru temizliğini yapın.
Soba borusu temizliği sobanın yanması ve dumanın azalması için kilit noktalardan biridir. Alevlenmenin artması ve yanmanın gerçekleşmesi için oksijene ihtiyaç vardır. Sobanın ihtiyaç duyduğu nefesi verin ve daralan soba borularını temizleyin.
2. Soba kovasını temiz tutun.
Soba kovası genelde ihmal edilen noktalardan biridir. Sürekli küllü ve dolu bir kovanın üzerinde ateş yakmak verimsiz olacağı gibi yanma kalitesini de düşürecektir. Soba kovasının temiz olması tütmemesi açısından da önem arz eder.
3. Soba yanarken dikkat edilmesi gerekenler
Soba yanarken onu bir anda uyutmamanız gerekir. İlk alevlendikten sonra hemen uyutulmamalı üzerinden biraz vakit geçtikten sonra kademeli olarak kapatılabilir.
4. Lodoslu ve rüzgarlı günlerde işi riske atmayın
Bugünlerde rüzgarın esme açısı ile birlikte soba borusundan geriye doğru tütme yapabilir. Bu normaldir. Bunu azaltmak için soba bacası başlıkları biraz fayda sağlasa da siz işinizi garantiye alın ve lodoslu günlerde sobaya çok dikkat edin veya yakmayın.
5. Sobanın yeri ve konumu & Soba borularının durumu
Sobanızın duvar ile mesafesi 50 cm den daha yakın olmaması önemli. Birde sobanızın altında alevden ve ısıdan etkilenmeyecek bir alttık olmasını tavsiye ederim.
Soba borularının bacaya gidişide bir o kadar önemli. Soba borunuzun çıkışı bacaya olan mesafesinin en az 1 metre olmasına dikkat edin. Ayrıca soba borusunda yatayın aksine dikey borular daha iyi çekiş sağlayacaktır. Soba borularınızda dirsek kullanımını abartmamakta fayda var. En fazla 2 dirsek ile döndürmeyi deneyebilirsiniz.
Soba dikkat edilmesi gereken yerleri olsa da soğuk günlerin tatlı ısınmalarına şaitlik edip tarihten günümüze kadar aktif olarak verdiği ısı sadece fiziksel olarak kalmayıp manevi boyutlarıda devam etmektedir.
Soba zehirlenmesi ile alakalı https://www.yenisafak.com/aktuel/soba-hangi-hallerde-oldurucudur-81571 bu linkten de detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Ayrıca doğalgaz kullanıyorsanız Doğal gaz tasarrufu nasıl yapılır? ile ilgili makalemizi de inceleyebilirsiniz.