SAĞLIK

Soğuktan Nasıl Korunulur ?

soğuktan korunma yöntemleri
soğuktan korunma yöntemleri

Soğuktan Nasıl Korunulur?

Kış aylarına girdiğimiz şu günlerde soğuktan korunmanın en pratik ve kesin çözümlerine tekrar yöneldik. Kış aylarının daha kısa ama daha soğuk ve etkili geçmesi sebebiyle hastalıklarda da artış yaşanmaktadır. Peki, soğuktan nasıl korunulur? Hastalanmadan ve soğuktan etkilenmeden bir kış geçirebilmemiz mümkün mü?

Sizler için konumuz hakkında yapılan araştırmaları inceledik, raporları ve sunulan önerileri derledik. Yazımızda sizlere sunacağımız önlemler ile hiç hastalanamadan sağlıklı bir kış atlatabilmenizi umuyoruz.

Soğuktan En Çok Etkilenenler

Doğal olarak her canlı soğuk havadan olumsuz olarak etkilenmektedir. Ancak bazı gurupta yer alan insanlar daha çok etkilenerek daha sık hastalanma riskine sahip olabiliyorlar. Bu gurubu yaşlılar, kanser tedavisi görmekte olanlar, kalp ve/veya akciğer hastaları, karaciğer veya böbrek yetersizliği yaşayanlar ve bağışıklık sebebinin zayıf olması sebebiyle çocuklar oluşturuyor.

Soğuktan Korunmak İçin Neler Yapmalıyız?

İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, Sağlıklı Yaşam Merkezi Direktörü sayın Doktor Özgür Şamilgil, soğuk hava ile başa çıkabilmenin yollarını açıkladı.

  1. Dışarıya çıkarken kalın iki kat kazak giymek yerine ‘kat kat lahana gibi’ diye ifade ettiğimiz şekilde giyinmemiz gerekiyor. Böylece iç mekana girildiğinde iç mekanın ısısına göre kıyafetlerimizden birer kat ekşitebilme şansına sahibiz. Aksi halde ani ısı değişimleri ve terleme durumları daha sık yaşanarak hastalığa davetiye çıkarıyor.
  2. Soğuk havalarda dışarıda geçireceğimiz süreyi mümkün olduğunca kısa tutmaya çalışmalıyız. Soğuk hava vücudun bağışıklık hücre sayısını arttırmasında yardımcı olsa da sürenin uzaması vücudumuzun savunma direncini de beraberinde düşürmeye sebep oluyor. Sonucunda hastalanmaya müsait hale geliyoruz.
  3. Soğuk havalarda da tıpkı yaz aylarında olduğu gibi sıvı tüketimi çok önemli. Vücudumuzun yeteri kadar sıvıya sahip olmadığı durumlarda, soğukta kalan vücudun kılcal damarlarında daralma meydana geliyor. Kılcal damar daralmalarında ise soğuk yanığı ve donmaya ayrıca mikropların dışarı atılabilmesini mümkün kalan burun akıntısı ve balgam üretimini zorlaştırıyor. Başta su olmak üzere, kuşburnu, ıhlamur ve nane-limon tüketimi soğuktan korunmak için oldukça önemli.
  4. Vücudumuzun soğuk havaya karşı en dayanıksız bölgelerinden olan eller, parmaklar, ayaklar, baş, burun ve kulak gibi organlar için daha da titiz ve dikkatli yaklaşım sergilememiz gerekiyor. Bu sebeple gerektiğinde çift kat eldiven, çift kat çorap giymeliyiz. Soğuk havalarda en sık karşılaşılan hastalıklardan olan orta kulak, bademcik iltihaplanması ve sinüzit gibi hastalıklara yakalanmamak için ise başımızı sıcak tutmamız ve kulaklarımıza kadar kapatan bir başlık tercih etmemiz gerekiyor.
Soğuktan Nasıl Korunulur ?

Soğuktan Nasıl Korunulur ?

Marmara Üniversitesi Sağlık Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mithat Kıyak ise soğuk havaların azalttığı direncimizi vurgulayarak bizlere şu önerilerde bulunuyor.

  1. Sıkı giyinilmeli,
  2. Beslenmeye dikkat edilmeli,
  3. Dengeli beslenme önemli,
  4. Mümkün olduğunca fazla hareket edilmeli,
  5. Vücut masajı yaptırılmalı

 

Prof. Dr. Mithat Kıyak’ın yukarıdaki maddeleri ile özetlediği soğuktan korunma yöntemleri için şu şekilde açıklamada bulunuyor.

 

Isı kaybını önlemek için üzerimize giydiğimiz bir kat giysinin %10 oranında bizi ısıtmakta faydalı olmak ile birlikte 2 kat giyim ile bu oran %40’a kadar artış gösteriyor. Ayrıca giysilerin arasında hava boşluğunun olmaması gerektiği konusunda da uyarıda bulunuyor. Kan dolaşımının soğuk havalarda çok önemli olması sebebiyle dar giysilerin giyilmemesi gerektiğini vurgulayarak yünlü ve pamuklu giysileri tercih etmemiz konusunda uyarıyor. Soğuk havalarda sokakta beklerken asla sabit kalmamamız gerektiğini ve ufak ve küçük de olsa hareket etmemizi sürdürmemiz gerektiğini hatırlatıyor.

 

Kış aylarında iyi beslenmenin ise özellikle C ve B vitaminleri bakımından zengin olan yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi ile mümkün olunabileceğini söyleyen Prof. Dr. Kıyak, bol sebze ve meyve yememiz konusunda bizleri uyarıyor.

Ek olarak Grip Doğal Bitkisel Yöntemlerle Nasıl Geçer ? makalemize buradan göz atabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz

17 Yorum Var

Yorum Yaz